Taillieu.Info

More Than a Hobby..

Profiel van de Pedagoog

MyersBriggs.mbtiAndere benamingen: onderwijzer, docent, groepsleider, verteller

Engelse Benaming: Teacher, Storyteller

ENFJ

Extraverted iNtuitive Feeling Judging

Extravert Intuïtief Gevoelig Gestructureerd

Sleutelwoorden: Kennisoverdracht, Conversatie, Betrokkenheid, Democratie, Motivatie

Succesfactoren: diplomatie, enthousiasme, sociabiliteit, teamspirit, weetgierigheid, sympathie, zelfdiscipline, behulpzaamheid, inzet, openheid, actie-drang

Verbeterpunten: emotionele stabiliteit, onafhankelijkheid, wereldwijsheid, handvaardigheid, incasseringsvermogen

Complementaire Myers-Briggs Typeringen: ISTJ (Inspecteur), INTJ (Researcher)

Studies: talen, pedagogiek, geschiedenis, bestuurskunde, gezondheidswetenschappen

Werk: docent, onderwijzer, groepsleider, beleidsmedewerker

Wereldbeeld ENFJ:

ENFJ's hebben een vrij rooskleurig wereldbeeld waarin mensen welwillend zijn en zaken goed geregeld zijn. Mensen doorlopen verschillende fases in hun leven waarbij elke fase haar een specifiek leertraject vertegenwoordigd. Vooral het onderwijssysteem geeft een goed beeld van de ENFJ's kijk op de wereld. In de praktijk komt het er op neer dat de tijd tot de eerste baan voor de meeste mensen redelijk goed in banen is geleid en echt een route weergeeft waarin steeds nieuwe kennis wordt opgedaan. Tegenwoordig gaat dit beeld naarmate men ouder wordt en ziet dat dingen in de praktijk anders uitpakken geleidelijk verdwijnen. Echter, in het bedrijfsleven kan het wereldbeeld van een ENFJ in zekere mate worden gecontinueerd indien het beleid van het bedrijf dit toelaat.

Korte omschrijving type:

ENFJ ’s zijn binnen de hoofdgroep de Builders de extraverte gevoelstypes, wat duidt op omgang met mensen (sociale interactie), het aanbrengen van structuur en het toepassen van kennis (organiseren en opleiden). Geen wonder dat de rol van pedagoog in de meest brede zin van het woord het type ENFJ het beste "pakt". Kenmerkend voor een ENFJ is de drang om zijn/haar liefde voor alles wat met cultuur, geschiedenis en aanverwante disciplines te maken heeft, over te brengen op anderen. Deze aangeboren gave tot kennisoverdracht is veruit het meest te vinden in dit type. ENFJ’s zijn dankzij hun sterke charismatische uitstraling als geen ander in staat om anderen te motiveren of te overtuigen. Bovendien zullen zij het uiterste van zichzelf geven om ervoor te zorgen dat degenen met wie zij samenwerken of aan wie zij leiding geven hun potentieel zo volledig mogelijk benutten.

ENFJ's zijn warme persoonlijkheden die zich erg betrokken voelen bij anderen. In groepsverband zorgen zij ervoor dat iedereen aan bod komt. In dat opzicht zijn zij democratischer dan alle andere types. "De laatsten zullen de eersten zijn" zou heel goed de lijfspreuk van veel ENFJ's kunnen zijn daar deze het democratische karakter van de ENFJ het beste weerspiegelt. Bovendien zijn veel ENFJ's erg goed in het motiveren van mensen: de welhaast paradoxaal klinkende term "onbaatzuchtige manipulatie", kenmerkend voor de ENFJ, weerspiegelt hun vermogen om anderen te motiveren.

ENFJ's munten uit in hun presentatie: als het gaat om het houden van een voordracht, zal een ENFJ van alle typeringen het meest aangewezen type zijn. Als geen ander weten zij de toehoorders te boeien en tot denken aan te zetten. Veel ENFJ's zijn dan ook voortreffelijke vertellers: of het gaat om het voorlezen van een sprookje voor kinderen of het voorzien van commentaar van een wetenschappelijk getinte documentaire op televisie.

Qua werk past een ENFJ thuis in maatschappelijke organisaties en instituten, vooral in het onderwijs en in de voorlichting. Ook zijn zij te vinden in de hogere ambtelijke functies. Ook in de politiek is een groot aantal ENFJ's vertegenwoordigd.