Taillieu.Info

More Than a Hobby..

Profiel van de Sensualist

MyersBriggs.mbtiAndere benamingen: trendsetter, stylist, estheticus, observator

Engelse Benaming: trendsetter, composer, artist, sensualist

ISFP

Introverted Sensing Feeling Perceiving

Introvert Gewaarwordend Gevoelig Globaal

Sleutelwoorden: Non-verbale Communicatie, Observatie, Esthetica, Vormgeving, Presentatie

Succesfactoren: mensenkennis, representativiteit, raffinement, flexibiliteit, gevoel voor humor, realisme, wereldwijsheid, creativiteit, behulpzaamheid

Verbeterpunten: zelfdiscipline, spontaniteit, zorgvuldigheid, overzicht, energie, actie drang

Complementaire Myers-Briggs Typeringen: ENTP (Innovator), ESTP (Promotor)

Studies: Marketing, communicatie, muziek, kunstacademie, mode & kleding, design, fotografie, esthetica

Werk: designer, DTP-er, kunstenaar, musicus, marketeer, communicatie consultant, fotograaf

Korte omschrijving type:

ISFP’s zijn binnen de hoofdgroep de Shapers de introverte gevoelstypes, wat duidt op toewijding (IF), en het naar de hand zetten van de buitenwereld (SP). Geen wonder dat de rol van trendsetter of sensualist in de meest brede zin van het woord het type ISFP het beste "pakt". ISFP’s zijn van alle 16 types het meest alert en oplettend op hun directe omgeving. Zij nemen dingen waar die anderen niet waarnemen, "they are the first to hear the different drummer". ISFP’s hebben van alle types de sterkste waarnemingszin. Dankzij deze gave hebben zij een sterk ontwikkeld gevoel voor mooi en lelijk, de esthetica dus. ISFP’s zijn hierdoor erg trendgevoelig en zullen meer dan de andere types op de hoogte zijn van nieuwe trends. Vele ISFP’s zijn artistiek aangelegd en houden zich bezig met inrichting, design en/of schilderen.

Op de een of andere manier slagen de meeste ISFP’s er niet in hun studie af te maken hoe intelligent zij ook zijn. Waarschijnlijk heeft dit te maken dat ISFP’s zo opgaan in het echte leven dat er slechts weinig tijd voor de studie overblijft. Een punt waarin een echte ISFP zich onderscheidt van de andere introverte gevoelstypes (IF) is de competitiedrang, een typische SHAPER eigenschap. Spelletjes waaraan zij meedoen, willen zij graag winnen.

Qua werk is de ISFP’s zowel geschikt voor werken in teamverband als zelfstandig. Natuurlijk hebben sommige de voorkeur voor het team en andere weer voor de zelfstandigheid. Daarin lijken zij sterk op de INFP's (vredesstichters), die ook zowel goed in teamverband als zelfstandig functioneren. Een team geeft de ISFP de inspiratie voor een nieuw idee of design dat zij graag zelfstandig willen uitwerken. Het echte werk doet de ISFP dus zelfstandig. Door hun gebrek aan zelfdiscipline moeten zij evenals de ESFP constant gepusht worden om hun taken af te ronden.

Hard van buiten, zacht van binnen
Evenals INFP’s beschikken ISFP’s dankzij hun sterke waarnemingszin over veel mensenkennis. In tegenstelling tot de INFP is de mensenkennis van de ISFP meer op het uiterlijk gericht en op het inschatten van andermans bedoelingen of mogelijke bedreigingen, scherpzinnigheid dus. Een INFP (vredesstichter) kijkt veel meer naar dieper gelegen emoties en zal een meer romantisch-idealistische voorstelling hebben van mensen. Eigenlijk voelt een ISFP zich als een INFP maar in tegenstelling tot de INFP bouwt de ISFP een muur om zich heen: de ISFP is niet voor iedereen toegankelijk, alleen voor personen die echt wat te melden hebben. De paradox die de ISFP kenmerkt is de harde buitenkant en de boterzachte binnenkant, een combinatie van terughoudendheid en vriendelijkheid. Veel ISFP's komen in de eerste instantie dan ook als arrogant en afstandelijk over. Het praten in omgekeerde taal is eveneens typisch voor de ISFP. Bovendien praten zij over realistische zaken waarin zij het spel dat sommigen spelen kleurrijk beschrijven: zij praten over een harde wereld terwijl zij van binnen net als de INFP sociaal voelend zijn. Dit maakt dat een ISFP voor velen moeilijk te peilen is.

Jezelf zijn
ISFP's willen dolgraag zichzelf zijn maar worden in de realiteit steeds gecontrontreerd met situaties waarin ze gedwongen worden een bepaalde rol aan te nemen, in de trant van ik heb nou even geen zin in jouhoe moet ik dit duidelijk maken zonder jou te kwetsen? Door hun opmerkingen met dubbele bodem kunnen ISFP's anderen op een dwaalspoor zetten, is hij (zij) nou serieus of niet? De paradox echter is dat ISFP's eerlijkheid, betrouwbaarheid en integriteit hoog in het vaandel hebben staan.

Signalen opvangen/ indrukken verwerken
De indrukken van de buitenwereld ervaart een ISFP veel intenser en sterker dan alle andere types, of het nu gaat om kleuren, geluiden of om gebeurtenissen. ISFP's zijn daarom constant op zoek naar de balans en harmonie in hun belevingswereld. De tweeledigheid van de ISFP is ook een bron van artistieke uitingen: impressies uit de harde wereld verzachten door middel van muziek, fotografie of schilderkunst.

Typisch gevoel voor humor
ISFP’s hebben een typisch gevoel voor humor en lijken daarmee erg op de ENTP. De complementariteit tussen deze twee is erg sterk op dit gebied: de ISFP fantaseert regelmatig over het doen van gekke dingen en zijn/ haar humor is vaak gebaseerd op het shockeren van types mensen, in de praktijk zullen zij dit echter nooit uitvoeren. Van alle types is het slechts de ENTP die met zijn eigenwijsheid en originaliteit sommige mensen daadwerkelijk maar onbedoeld shockeert. ISFP’s luisteren dan ook maar al te graag naar de sterke verhalen van ENTP’s. Veel ISFP’s hebben belangstelling voor de Marketing en dan vooral voor Reclame. De enige vervelende eigenschap die een ISFP heeft, is dat deze er op kickt om anderen voor de gek te houden, vooral als het gaat om hem /haarzelf. Als het om de ISFP zelf gaat, is hij/zij moeilijk te peilen.