Taillieu.Info

More Than a Hobby..

Profiel van de Operator

MyersBriggs.mbtiAndere benamingen: technicus, instrumentalist

Engelse Benaming: operator, instrumentor, technician, problem solver

ISTP

Introverted Sensing Thinking Perceiving

Introvert Gewaarwordend Rationeel Globaal

Sleutelwoorden: Praktijk, Reparatie, Avontuur, Natuur, Ruigheid, IT, Probleem oplossen

Succesfactoren: handvaardigheid, zakelijkheid, deskundigheid, mentale gedrevenheid, resultaatgerichtheid, voorzichtigheid, realisme, vasthoudendheid, incasseringsvermogen, relativeringsvermogen

Verbeterpunten: sociabiliteit, flexibiliteit, teamspirit, sympathie, amicaliteit, leiderschapsacceptatie, mondelinge communicatie

Complementaire Myers-Briggs Typeringen: ENFP (Wereldverbeteraar), ESFP (Levensgenieter)

Studies: technische studies, rechten, bedrijfskunde

Werk: plantmanager, IT-er, monteur, engineer, dierenarts

Korte omschrijving type:

ISTP-ers zijn binnen de hoofdgroep de Shapers de introverte denkers, wat duidt op wat duidt op taakgerichtheid (IT), en het naar de hand zetten van de buitenwereld (SP). Geen wonder dat de rol van operator of technicus in de meest brede zin van het woord het type ISTP het beste "pakt". ISTP-ers zijn van alle types het meest praktisch ingesteld. Zij nemen dingen onder handen, of letterlijk in de handen, waar andere types hun neus voor ophalen. Zij zijn in staat om een apparaat, instrument of vehikel vanuit de defecte toestand weer naar de operatieve toestand te brengen. Het SHAPEN betreft in tegenstelling tot de andere types niet zozeer mensen maar eerder dingen of dieren. "Oh, dat draadje kunnen we wel even ombuigen of verlengen. Als het werkt, pakken wij een vergelijkbaar koperdraadje uit de kapotte radio en maken daarmee de andere verbinding". Dit zou perfect het commentaar van een echte ISTP kunnen zijn.

ISTP's zien het leven vol met hindernissen die overwonnen of problemen die opgelost moeten worden. Daarom sparen zij liever hun energie voor de momenten waarop zij het echt nodig hebben. ISTP's zijn van alle Myers-Briggs Typeringen het best uitgerust om ontberingen te verdragen. Vele van hen zijn wereldreizigers die alleen of samen met een vriend(in) (ENFP?!) op ontdekkingstocht gaan.

ISTP’s kunnen in tegenstelling tot de ESTP’s die constant actief zijn, geruime tijd een hoge mate van passiviteit vertonen. Zodra er weer een leuk klusje op de proppen komt, kan hij/ zij er weer helemaal voor gaan en gedurende enkele dagen, in sommige gevallen zelfs weken, volop actief zijn totdat de klus geklaard is. Daarna vallen ze weer in hun oude rusttoestand terug.

Een andere typische eigenschap van de ISTP is de persoonlijke ruimte en vrijheid die hij/ zij nodig heeft. Zit iemand deze vrijheid tegen te werken, dan kunnen zij erg geïrriteerd raken en worden dan zo inflexibel als de meest rigide –J types. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de meeste ISTP’s zich zelf als inflexibel zien. De behoefte aan persoonlijke ruimte en vrijheid hangt in sterke mate samen met de interesse die de ISTP heeft voor het leven in de buitenlucht, wat meestal wordt geuit in sporten (veldsport, bergwandelen, duiken, paardrijden, etc) in de vrije natuur. Opvallend veel ISTP vrouwen houden van paarden, willen graag dierenarts assistente worden of zijn op een andere manier sterk bij dieren betrokken. Van alle types is de ISTP qua karakter het beste uitgerust voor het leven in de vrije, ruwe natuur.

Qua werk heeft de ISTP duidelijk de voorkeur voor zelfstandigheid. Veel ISTP’s zijn werkzaam in de IT – naast "taakgerichtheid" betekent deze afkorting ook Information Technology -, in de productie van een groot bedrijf of zijn handelaar in onderdelen of tweedehands auto’s. Natuurlijk zijn veel ISTP’s te vinden in vrije beroepen in de buitenlucht. De combinatie ENTP-ISTP komt verder voor bij veel ondernemers.